Mazatecide curandero-traditsioon

27. jaan. 2010

.

Antropoloogilises kirjanduses kirjeldatakse tihti, kuidas ravijaoskused antakse edasi vanavanematelt lastelastele. [—] Ravija (curandero) laiendatud perekond koguneb seenehooajal tseremooniatele. Seene mõjud ulatuvad veel sündimata lapseni, kui ema osaleb tseremoonial. Laps saab osa seent ümbritsevast kogemusest kohaloleku läbi, isegi kui ta on veel osalemiseks liiga noor. Umbes viieaastaselt antakse talle seen söömiseks. Seejärel lubatakse tal ema süles uneleda läbi öö, kuni kestavad laulud. Lastele, kes sellistel tseremooniatel osaledes üles kasvavad, on seenemaailmad tuttav osa nende ümbrusest. Ravijate pere lapsed alustavad niisiis õppimist juba enne sündi ning jätkavad seda pere igapäevaelus osaledes. Ideaalis saavad mõned ravija lastest ja lastelastest vanavanema juhatusel eraldi õpetust ravi- ja muude tseremooniate käigus.

Teiste perede (mitte-curandero) mazatecid suhtuvad seentesse väga soosivalt, kuid seenekogemuse saavad nad ehk paar korda elu jooksul, tavaliselt siis, kui neid tabab mingi tervisekriis ja seetõttu korraldatakse neile seenetseremoonia.

Blosser, B. 2006. A Mazatec indian curandero’s healing practice using psychoactive mushrooms. In: Metzner & Darling 2006, pp 209-216.

Lisa kommentaar