Miks kanepit ei legaliseerita

18. veebr. 2010

Kodanik McNeo arutleb oma blogis selle üle, miks kanepit legaliseerida ei taheta, püüdes heida pilku rahamaailma.

Mõned argumendid võtavad ikka täitsa mõtlema. Äkki ongi tõesti nii, et legaalne kanepitarbimise võimalus vähendaks drastiliselt tubaka- ja alkoholitarbimist?

Kes ütleb, kes otsib uuringuid? Neid ei ole ju tehtud. Kui psühholoog teeb uuringuid teadvusseisundit muutvate ainetega (mõtlen siinkohal Charles Tarti teost kanepist ja selle mõjust psüühikale – “On being doped”), siis peetakse teda üldiselt ja poolametlikult natuke segaseks.

McNeo näib arvavat, et kanepi (mitte)legaliseerimise taga on puhtalt poliitilised otsused. Küllap peavadki olema. Lisaks tähendaks see täiesti uue infrastruktuuri väljakujundamist kanepi tarbimise kontrollimiseks. Võibolla riiklikul tasandil on tõesti kergem silm kinni pigistada ja teha nägu, et seda ei ole olemas, mingi põrandaalune värk,

Ma arvan, et kui meil Eestis on 40% ajateenijatest marihuaanat proovinud, nagu väidetakse, siis ei ole vist mõtet enam rääkida sellest, kas kanepit tarbida on hea või halb. Sellega oleme hiljaks jäänud.

Nüüd tuleks kiiresti anda oma parim, et kanepist kõnelemine muutuks ühiskondlikult aktsepteeritavaks. Et kõik saaksid selgeks, mis see on ja soovi korral kujundada välja oma suhtumise. Täpselt nagu see toimib tubaka ja alkoholi puhul juba varasest lapsepõlvest saadik. On perekonnad, kus suitsetatakse ja juuakse, ja on perekonnad, kus igasugune karskus on au sees. Kummastki perekonnatüübist tuleb mõlemat tüüpi lapsi.

Mõlemat moodi saab olla ja teatud regulatsioonidega on võimalik ühiskonnas elu korraldada nii, et need kaks gruppi üksteist väga palju ei häiri. Näiteks keelati suitsetamine kohvikutes. Mõned suitsetajad küll huilgavad kohutavalt selle üle – ilmselt nad ei saa aru, et nende tegevus siiski kahjustab kõrvalolijate tervist ja sunnib teisi tahtmatult räpast õhku hingama. Puhta õhu soovijatel peab olema inimõigus puhtale õhule.

Aga kuni meil sigarettide ja alkoholi omamise eest trahvi ei tehta ja kinni ei panda, on kanepi puhul nii karme meetmeid kasutada ka natuke silmakirjalik.

Või kirjutaks siis otse seadustesse, et hallutsineerimine on keelatud?

Aga palavikuga hallutsineerimine?

Üks vastus to “Miks kanepit ei legaliseerita”

  1. McNeo Says:

    väga lahe teema edasiarendus. i like it


Lisa kommentaar